maanantai 21. toukokuuta 2012

Kissa vei vakinaaraan

Toivoin, etten koskaan joutuisi kirjoittamaan mitään tällaista. Vielä hetki sitten kaikki oli hyvin ja vakinaaras nukkui pöntössä pää siiven alla hautoen kauniita muniaan...

Kissa saapui pöntölle, josta se myös viime vuonna vei yhden poikasen. Olin ihan varma, että se ei enää onnistuisi, koska katkaisimme oksan pöntön alta. Vaan ei... kissa kiipesi puunrunkoa pitkin, tunki tassunsa sisälle pönttöön. Vakinaaras puolusti muniaan viimeiseen asti, hyökki kissan tassua vasten... olisikin painautunut pesää vasten, niin olisi ehkä selvinnyt!

Olisin voinut avata ikkunaluukun ja huutaa... kissa olisi pelästynyt... toisaalta, se olisi tullut takaisin yön tunteina, kuka sitä olisi silloin estänyt? Mutta en ehtinyt, enkä hädissäni edes tajunnut. Pidin vain ulkokameraa kädessäni ja kuvasin henkeä pidättäen. Ja olin ihan varma, että se ei onnistuisi. Että se ei saisi aikusta lintua... poikasen ehkä, mutta ei vakinaarasta, rohkeinta ja urheinta tiaista, siepontappajaa, yhdentoista munan munijaa...

Tämä oli jo toinen tiainen, jonka menetin naapurin kissalle. Kissa ei kuulu Suomen luonnonvaraiseen eläimistöön. Jos vakinaaraan olisikin vienyt vaikka tikka tai orava, ei harmittaisi näin paljoa.

Sain kaiken nauhalle ja koetan joskus pystyä editoimaan niistä jotain, ehkä huomenna. Kaikki yksitoista munaa ovat nyt pöntössä yksinään, seuranaan vain muutama höyhen seurauksena äskeisestä näytelmästä. Pesiiköhän täällä enää kukaan? Mitä tekee vakikoiras? Kirjosieppo? Kirjosieppo oli juuri äsken pöntöllä, joten ehkäpä se siihen asettuukin.

Ja vaikka asettuisi, kuka estää kissaa palaamasta?

Hyi!!!

3 kommenttia:

  1. Hei! Todella surullista. Kissat eivät todellakaan kuulu vapaina juoksentelemaan, varsinkin kun ne taitavat metsästää muutenkin kuin syödäkseen. Olisi hyvä, jos pystyisitte ottamaan asian jollakin tapaa esille naapurinkin kanssa. Tämän tapauksen soisi olevan opetuksena kaikille kissanomistajille... Kuulin muuten viime yöna nau'untaa ulkona. Ajattelin tuolloin maassa tai oksilla pesivien lintujen tilannetta, ja nyt aamulla sitten luin tämän. Jos hyviä puolia tilanteesta etsii, onneksi munat eivät ehtineet paljoakaan kehittyä. Olethan muuten varmistanut, että tiaispöntöissä reiän halkaisija pitäisi olla 28mm / 32mm? Luulisi, ettei 28-millisestä kissan käpälä menisi sisään. Sitten leppälinnulle vähän isompaa reikää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, naapurin kanssa tulee varmaan tässä muutenkin juteltua. Nyt on tuo videokin "todisteena" siitä, että kissa siellä tosiaan käy.

      Niin, pöntön lentoaukon halkaisija on todella pieni, kun talitiaisetkaan eivät mahdu sisään -eli varmaan juuri tuo 28 mm (vähän vaikea mitata varmaksi tuosta luonnonpuisesta pöntöstä). Kyllä se tassu vaan pienestä mahtuu sisään. Tuli taas aliarvioitua kissan fyysiset taidot.

      Munat eivät olleet tosiaankaan ehtineet vielä paljoa kehittyä ja nyt vakikoiraalla on jo uusi naaras, jota se houkuttelee pönttöön :) Kirjoittelen näiden kahden touhuista lisää illalla, toivottavasti pesintä vielä onnistuisi.

      Poista
  2. Voi helvatan katit, vaikka niin kivoja eläimiä ovatkin, niin kyllä omistajien niihin joku roti pitäisi saaha!

    VastaaPoista