lauantai 9. huhtikuuta 2011

Linnunpönttö ja muuta mukavaa

Tänään oli kyllä todella lintupäivä. Jo eilen illalla saapunut neljän peipon parvi jatkoi heti aamusta oleskeluaan lintulaudan läheisyydessä. Mustarastaidenkin määrä oli lisääntynyt kahdesta neljään, kun koiraat olivat saaneet kaksi naarasta seurakseen.

Samassa huomasin lintulaudalla erikoisemman linnun, joka nopeasti katsottuna näytti peipolle, mutta sillä oli valkoinen vatsa ja musta pää. Hetken lintukirjoja selailtuani tulin siihen tulokseen, että se saattaisi olla järripeippo. Alla kuva kyseisestä linnusta.



Aamupäivä menikin sitten linnunpönttöä tehdessä. Itse rakentamisen lisäksi pöntön teko vaati myös yllättävän paljon aivotyötä; kannesta piti tehdä avattava, mutta kuitenkin pesärosvot estävä, mittojen piti olla kunnossa, katossa ei saanut olla kohtia, joihin vesi olisi jäänyt seisomaan, eikä pohjaan saanut jäädä reikiä, joista munat tai poikaset olisivat voineet tippua. Onneksi netistä löytyi hyviä rakennusohjeita, ilman niitä moni asia olisi jäänyt huomioimatta.

Pönttö kiinnitettiin pihamäntyyn odottamaan, huomaisiko joku sen.

Yllätyksekseni jo parin-kolmen tunnin päästä tajusin, että pönttöä olivat tutkimassa nämä kaverit:


Sitten tulikin ongelma: Sisäänmenoaukko oli vähän liian pieni talitiaiselle, koska se oli ehkä enemmänkin sini- ja hömötiaisten kokoa. Tintit eivät siis mahtuneet sisään.

Kiipesin mäntyyn puukko kädessä ja koetin kovertaa aukkoa hiukan suuremmaksi, mutta siltikin se jäi liian pieneksi. Kun ilta hämärtää, suunnittelin meneväni vielä uudestaan suurentamaan aukkoa. Näin en häiritse tiaisiakaan, etteivät ne ainakaan sen takia pönttöä hylkää.

Jännittäviä aikoja on siis edessä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti